fbpx
Staklena vrata

Staklena vrata

Staklena vrata potisnula su prvobitnu ulogu praktične funkcionalnosti i u modernom uređenju igraju na kartu visoke estetike i arhitekture

Staklena vrata došla su krajem 16. stoljeća iz rimske kulture, a proslavili su ih tijekom 17. stoljeća Francuzi, koji su ih kao „ratni plijen“ donijeli sa sobom te njima ukrasili svoje renesansne vile, dajući im tako puno svjetla i zraka.

Godinama su ukrašavala poslovne, ugostiteljske i prostore javne namjene, a danas su staklena vrata i staklene pregrade trend koji svi žele u svom domu, ne primarno zbog funkcionalnosti, koliko zbog estetike, jer imaju toliku snagu da oplemene i unesu svježinu u svaki prostor.

I bi svjetlo

Uistinu, staklo ima to svojstvo da propuštanjem svjetla u manjoj ili većoj dozi naglasi svaki prostor. Svjetlo ima tu moć da dematerijalizira površinu i bude prisutnije od samog materijala, ono mijenja prostor, transformira njegov kontekst, čineći ga manje ili više atraktivnim, prividno većim ili manjim. Tako pravilnom primjenom u interijeru, staklena vrata i staklene pregrade mogu vizualno povećati, osvijetliti, istaknuti prednosti, zaobići mane, pregraditi i po potrebi otvoriti prostor.

Staklo u službi uređenja interijera istodobno postavlja i briše granicu između odvojenih prostora, kreirajući tako konstrukcije lišene masivnosti. Staklena vrata, ovisno o njihovoj izvedbi, mogu se uklopiti doslovno u bilo koji stil uređenja, a danas u moderno uređenim interijerima ona postaju gotovo obavezan detalj. Susrećemo ih svuda, od ulaznih vrata – čak i u varijanti protuprovalnih vrata, preko hodnika, sobnih vrata, blagovaonica, pa do kupatila i garderoba.

Staklena vrata po mjeri

Kombinacijom okvira, stakla i načina otvaranja, staklena vrata iz naše ponude mogu biti potpuno personalizirana i u potpunosti prilagođena bilo kojem stilu uređenja i prostoru bilo koje namjene, bez obzira radi li se o stambenom ili poslovnom prostoru.

Koliko će staklena vrata imati okvira, a koliko staklene površine, ovisi o vašim potrebama i stilu uređenja. Dostupno je sve, od vrata koja nemaju niti okvira niti dovratnika, takozvana filomuro vrata, do više ili manje naglašenog okvira. Okviri vrata nude se u izvedbi od metala, drva ili laminata, u širokoj paleti završnih obrada.

U filomuro izvedbi bez okvira i bez dovratnika, kada se koristi reflektivna staklena površina s efektom ogledala ili u varijanti umjetničke obrade stakla, kada staklo izgleda poput slike, staklena vrata postaju potpuno neprimjetna u prostoru. Nevidljiva vrata danas su jako popularna, a dobrodošlo su rješenje u malim prostorima.

Staklene površine dolaze u nebrojenim varijantama: potpuno transparentne, zamućene, reflektivne, s teksturom, višeslojne s mrežom, u boji, pjeskarene u različitim motivima, u sjajnoj ili mat boji ili, pak u umjetničkoj obradi. Ako vas brine krhkost ovog materijala, reći ćemo vam samo da je današnja obrada stakla išla toliko daleko da neka ne možete razbiti niti čekićem.

Klizna staklena vrata

Od sistema otvaranja dostupni su: klasično otvaranje na povlačenje i guranje s raznim stupnjevima otvaranja – od 90° do 180°, sklopiva, pivot ili klizna. Klizna staklena vrata ipak su danas najtraženija na tržištu, a nije ni čudo kad se savršeno uklapaju u principe trenutnih arhitektonskih trendova.

U varijanti kliznog otvaranja, ovisno o veličini zidnog otvora, koji se može kretati od 600 do 4700 mm širine i do 3000 mm visine, klizna staklena vrata mogu biti jednostruka, dvostruka, teleskopska, s vanjskim nosačima ili ugrađena u kazetu za klizna vrata. Vodilice i okovi koji se koriste za klizna staklena vrata, tehnološki su toliko dobro izvedena da garantiraju lakoću uporabe i izdržljivost i nakon više desetljeća upotrebe.

Surađujemo s vrhunskim talijanskim proizvođačima staklenih vrata, tako da ćete u našoj ponudi zasigurno pronaći vrata po vašoj mjeri. Što se tiče dizajna, materijala, načina otvaranja i veličine vrata, u mogućnosti smo ispuniti gotovo sve zahtjeve. A ako zapnete, možemo vam pomoći stručnim savjetom.

Scroll to Top