fbpx
vrata za kupatilo

Vrata za kupaonicu

Vrata za kupaonicu trebaju ispunjavati određene standarde o kojima možda ranije niste ni promišljali. Otkrijte bitne detalje o kojima trebate voditi računa i pronađite inspiraciju u našim kolekcijama vrata

Vrata za kupaonicu trebaju ispunjavati određene standarde kako biste izvukli maksimalnu funkcionalnost i sigurnost ove prostorije. Riječ je najčešće o najmanjoj prostoriji u stanu u kojoj je svaki kvadrat bitan i koja je, vjerovali ili ne, najopasnija prostorija u stanu.

Osvrnut ćemo se stoga na tri osnovna osnovna pravila, o kojima biste svakako trebali promisliti prije odabira svojih kupaonskih vrata, jer ona su u pravilu ista i kada je riječ o malim kupaonicama od par kvadrata i luksuznim kupaonicama, koja su trenutačno trend u svim objektima koji raspolažu sa svojevrsnim viškom kvadrata.

vrata s ogledalom
Vrata za kupaonicu izrađena od aluminija s dvostrukim staklenim panelom koji je prilagođen dvjema prostorijama – ADL design, Piana

Pravilno otvaranje kupaonskih vrata

Dok je u ostalim prostorijama u stanu smjer otvaranja isključivo pitanje funkcionalnosti i dizajna interijera, vrata za kupaonicu uvijek bi se trebala otvarati prema van ili klizno. Osnovni razlozi za to su gubitak iskoristivog prostora i onaj važniji – sigurnost.

Kupaonice su u većini slučajeva premale prostorije, a otvaranjem vrata na guranje gube gotovo 1 m2 iskoristivog prostora. Ako uzmemo da prosječna kupaonica ima svega 5 m2, ispada da smo izgubili nešto manje od 20 % njene korisne površine.

vrata za kupaonicu
Vrata za kupaonicu trebala bi se otvarati prema van – Pivato, linija Legno, kolekcija Opera50, nudi savršeno poravnanje s vanjskom stranom zida i otvaranje na povlačenje od 180° ili guranje 90°

Razmišljajte o sigurnosti

Druga, puno važnija stvar zbog koje treba izbjegavati otvaranje na guranje jesu potencijalne nezgode koje se događaju u kupaonici, a one se događaju češće nego što mislite i drastično se povećavaju kako starimo.

U SAD-u broj ozljeda u kupaonicama godišnje bilježi preko 234.000 slučajeva među osobama starijim od 15 godina, što je oko 1% svih nenamjernih ozljeda. U nezgodama prednjače žene, čija je stopa ozljeda za 72 % veća nego u muškaraca.

Kada se vrata za kupaonicu otvaraju guranjem, prema unutrašnjosti prostorije, postoji velika vjerojatnost da se osobi stradaloj u kupaonici neće moći pravovremeno pružiti pomoć, jer je svojim padom blokirala otvaranje. Ne zaboravite pritom i na bravu, koja bi upravo zbog ovakvih situacija trebala imati mogućnost otvaranja izvana.

klizna vrata za kupaonicu
Klizna vrata za kupaonicu štede dragocjen prostor i daju potrebnu sigurnost – Eclisse, Novanta (lijevo) i Pivot, linija Legno, serija Orbita (desno)

Funkcionalnost, funkcionalnost, funkcionalnost

Kada govorimo o funkcionalnosti, osim otvaranja koje mora pružiti potrebnu dozu sigurnosti, ulaz u kupaonicu, odnosno širina vrata za kupaonicu trebala bi iznositi 90 cm, kako bi bio omogućen pristup osobama s invaliditetom, ali i kako bi prolaz bio praktičniji za asistenciju osobama starije dobi. Također, na podu ne bi trebalo biti prepreka.

Vrata za kupaonicu trebaju pružati i potrebnu dozu intime, pogotovo u manjim prostorima, pa je dobro znati da u našoj ponudi možete pronaći i vratna krila s akustičnim ispunama, koje umanjuju buku i do 38 dB jačine. Sasvim dovoljno da zagarantirano ostvarite svoj mir.

vrata za osobe s invaliditetom
Vrata za kupaonicu trebala bi iznositi 90 cm i biti prilagođena osobama s ograničenjima u kretanju – Door2000, Roto E (lijevo) i Eclisse, Ewoluto (desno)

Odabir materijala

Vrata za kupaonicu trebaju imati povećanu otpornost na vlagu zbog mogućih izljeva vode, kao i zbog utjecaja vodenih para. U našoj ponudi imamo drvena i laminatna vrata talijanskog proizvođača Pivato porte, čija je jezgra sačinjena od jelovine, koja ima minimalno širenje uslijed vlage. Potvrđeno je to 24-satnim testovima potapanja u vodi, prilikom čega je zabilježeno bubrenje materijala manje od 1 mm. Ovu tehnologiju izrade Pivato koristi i za drvena i za laminatna vrata, a prednost svakako dajemo drvenim vratima.

Druga odlična opcija za kupaonicu su vrata s aluminijskim profilom čiji je vratni panel staklo ili kamen, jer su to materijali kojima vlaga i voda ne mogu apsolutno ništa. ADL design, koji ima i posebnu kolekciju Showering, nudi niz kvalitetnih rješenja ako se odlučite na ovaj tip vrata. Budući da su vrata za kupaonicu sigurno najviše upotrebljavana vrata u stanu, a time trpe i najviše stresa, isplati se uložiti mrvicu više u njihovu kvalitetu.

aluminijska vrata za kupaonicu
Vrata s aluminijskim profilom i MDI vratim panelom – ADL design, kolekcija Mimetica

 Idealna vrata za kupaonicu

Idealna vrata za kupaonicu trebaju prije svega ispuniti funkcionalne i sigurnosne uvjete koje smo naveli. Kako biste ostvarili uštedu prostora i učinili svoju kupaonicu sigurnom svakako odaberite jedan od sljedećih tipova otvaranja:

Vrata s otvaranjem na povlačenje – zahtijevaju više prostora u vanjskom dijelu i dobro su rješenje ako je prostran hodnik. Za povećanu praktičnost i sigurnost odaberite neki od modela koji nude otvaranje od 180°.

Inverzna vrata – nude otvaranje u oba smjera, a kao pivot vrata u pojedinim modelima ne oduzimaju prostor u punoj širini vratnog krila. Ako je dovoljno prostora u kupaonici, ova vrata će istodobno ispuniti uvjet sigurnosti i praktičnosti.

Klizna vrata – oduzimaju najmanje prostora. Kod odabira kliznih vrata uvijek idite na opciju otvaranja u zid, izbjegavajte vanjske vodilice, pogotovo barn door sisteme. Dodatnu dozu intime osigurajte akustičnim panelom.

Klizna vrata na preklop – odlično su rješenje u situacijama kada kronično nedostaje prostora, a vizualno su ljepša od ostalih mogućih opcija.

inverzna vrata za kupaonicu
Inverzna vrata s otvaranjem u oba smjera i pivot vrata s otvaranjem u oba smjera istodobno ispunjavaju uvjet sigurnosti i praktičnosti – Pivato, linija Legno, kolekcija Inversa (lijevo) i kolekcija Dinamica (desno)

Malo o dizajnu i trendovima

Trendovi u uređenju interijera u okreću se individualnosti i kvaliteti. Zapravo pojedini dizajneri interijera ističu da visoko personaliziran dizajn interijera zapravo nikada ne izlazi iz mode.

Podovi i vrata temelji su uređenja i na njima ćete graditi svoj budući stil. Današnja ponuda sobnih vrata, pa tako i vrata za kupaonicu, nudi niz različitih stilova i koncepata koji kreiraju visokofunkcionalne prostorije, maksimalno prilagođene suvremenom načinu življenja.

Posjetite Inter casa salone u Rijeci, Viktora Cara Emina 9, ili  Zagrebu, Selska 46, i izaberite svoja vrata, a mi ćemo vam uvijek pomoći savjetom i osigurati dostavu i profesionalnu ugradnju.

nevidiljiva vrata za kupaonicu
U malim stanovima, kao i kod nepovoljnog rasporeda prostorija, razmislite o ugradnji filomuro vrata koja ćete maskirati zidnom oblogom, tapetom ili ofarbati u boju zida, kako biste ostvarili ugodniji prostor – Door2000, Ghost (lijevo) i Eclisse, Syntesis, Line Battente (desno).

Scroll to Top
Scroll to Top