fbpx
Sobna vrata

Sobna vrata – 7 trikova za čišćenje i održavanje

Inter casa nudi sobna vrata izrađena od drva, mediapana, stakla i ostalih materijala. U ovom tekstu donosimo savjete kako ih pravilno čistiti i održavati da desetljećima budu kao nova

U našoj ponudi, u salonima Inter casa Rijeka i Zagreb, pronaći ćete sobna vrata različitih stilova i različitih materijala za koja vam osiguravamo profesionalnu ugradnju. No održavanje, pravilna njega i pravilna upotreba vaših vrata od ključne su važnosti ako želite da ona izgledaju kao nova dugi niz godina. Stoga vam u ovom tekstu donosimo kratki pregled kako pravilno čistiti i održavati sobna vrata.

Sobna vrata i prašina

Za brisanje prašine, bez obzira na materijal od kojih su napravljena sobna vrata, najbolje je čistiti suhom, mekom krpom. Nemojte koristiti ni mokru, ni vlažnu krpu, jer ćete samo nataloženu prašinu zalijepiti na površinu vrata.

Odličan trik s kojim se možete poslužiti jest i korištenje maramica za sušilicu rublja. One su mekane, neke su i parfumirane, ali ono što je najvažnije smanjuju statički elektricitet, stoga, osim što će pokupiti svu prašinu s krila vrata i štokova, ujedno će i prevenirati ponovno nakupljanje prašine. Vaša će sobna vrata stoga tjednima biti bez vidljivih tragova nove prašine.

Velika većina naših sobnih vrata imaju skrivene šarke i inovativne vodilice s kojih ne trebate brisati prašinu, no u ostalim slučajevima, kada brišete prašinu, ne zaboravite ju pobrisati sa šarki vrata i vodilica ako se radi o kliznim vratima, jer dugotrajno taloženje prašine može otežati njihovo besprijekorno funkcioniranje.

Masne mrlje na sobnim vratima

U Inter casa ponudi sobnih vrata možete pronaći vrata koja su zaštićena posebnim premazima kako ne bi ostajale mrlje od otisaka prstiju, kao i antibakterijske kvake za vrata. Otisci prstiju i ruku nastaju pri redovnoj upotrebi vrata i po svojoj naravi su masne. Sve masne mrlje, uključujući i otiske prstiju, najsigurnije ćete ukloniti korištenjem blagog deterdženta za pranje suđa i vode.

Vlažnom krpom ili spužvom obrišite mrlje i potom, prijeđenu površinu osušite suhom, mekom krpom. Po potrebi ponovite postupak, ali nikad ne koristite abrazivna sredstva i krpe, kako ne biste oštetili lak ili staklo na vašim sobnim vratima.

Ostale mrlje na sobnim vratima

Unutarnja vrata, pogotovo ona kuhinjska, najviše se zaprljaju prolijevanjem u njihovoj blizini, prilikom čišćenja močom ili mopom, cipelama. Kada prolijete vino, kavu ili neku hranu po podu, obavezno bacite pogled na vrata i obrišite ih čim prije. Naime, neka pića i začini imaju sposobnost bojanja i takve je mrlje teško ukloniti kada se upiju u lak.

Napravite omjer od 1:4 amonijaka i vode ili octa i vode, stavite u prskalicu, pošpricajte i obrišite mekom suhom krpom. Po potrebi ponovite postupak.

Čišćenje staklenih vrata

I staklena vrata najprije pobrišite od prašine, mekom krpom bez pretjeranog stiskanja. Naime, prašina ponekad može sadržavati sitne komadiće tvrđih materijala koji mogu izgrebati površinu. Tek nakon otprašivanja, krenite na pranje.

Za pranje koristite uobičajena sredstva za pranje stakla, bez dodataka za sjaj. Izbjegavajte vlastite mikseve i deterdžente koji nisu namijenjeni pranju stakla, jer možete trajno zamutiti staklenu površinu. Koristite li brisač za pranje stakla, provjerite stanje gumice, kako drškom ne biste izgrebali staklo.

Kod pjeskarenog stakla, najveći je neprijatelj masnoća. Masne mrlje ostavljaju gotovo transparentne površine i vide se iz aviona. Za čišćenje pjeskarenog stakla ne koristite sredstva na bazi amonijaka i citrusa. Masne mrlje efikasno ćete otkloniti toplom vodom i deterdžentom za suđe ili otopinom alkoholnog octa. Uvijek koristite toplu vodu, a masnu mrlju očistite čim prije da se ne zapečati. Kod starih masnih mrlja, postupak ćete morati ponoviti nekoliko puta. Možete koristiti i pastu od sode i octa, ali pažljivo i samo na pjeskarenoj strani.

Čišćenje metalnih vrata

Kod čišćenja metalnih vrata ne upotrebljavajte papirnate ručnike, abrazivne krpe i spužve, spužve i tkanine koje ostavljaju dlačice. Ne koristite za čišćenje abrazive i sredstva na bazi otapala ili citrusa, niti naftne destilate.

Metalna vrata najbolje je otprašiti četkom s mekim vlaknima, a mrlje ukloniti otopinom neutralnog sapuna i vode, za pranje koristite isto četku ili kist s mekim vlaknima, isperite obavezno ostatke sapuna i posušite tapkanjem koristeći krpu od mikrovlakana.

Čišćenje vrata s oblogom od mramora

U ponudi Inter casa sobnih vrata pronaći ćete i nekoliko modela koji su obloženi prirodnim mramorom. Većina kemijskih sredstava za čišćenje koji se nalaze u kućanstvu korozivni su za mramor. Ne koristite sredstva na bazi amonijaka, citrusa i octa! Za čišćenje ovakvih sobnih vrata najbolja su pH neutralna sredstva, posebno kreirana za čišćenje mramora.

Koristite uvijek neabrazivne krpe i spužve, a za korištenje profesionalnih sredstva za čišćenje uvijek slijedite uputu proizvođača. Za redovito čišćenje bit će vam dovoljna samo mlaka voda i krpa.

Čišćenje i održavanje okova

Preporučljivo redovito pregledavati kvake, šarke i druge komponente te ih po potrebi podmazati, popraviti ili zamijeniti. Osim čišćenja, ključni aspekt održavanja za sobna vrata je premazivanje šarki odgovarajućim uljem ili mašću na bazi silikona. Ovaj postupak spriječit će škripanje ili zaglavljivanje sobnih vrata i osigurati nesmetan rad, bez iritantnih zvukova.
Redovitim održavanjem i pravilnom uporabom možete produžiti vijek trajanja svojih vrata. Pazite da se vrata ne sudaraju sa zidovima ili namještajem, ne opterećujte ih više od dozvoljenog i nemojte ih nasilno otvarati ili zatvarati.

Najčešće greške

  • Izbjegavajte abrazivna sredstva i krpe, uključujući i Magic Sponge ili Magic Eraser, magičnu melaminsku spužvu;
  • Obrišite prašinu prije uklanjanja mrlja;
  • Koristite meke krpe ili spužve;
  • Uvijek posušite površine nakon brisanja vlažnom krpom;
  • Prilikom građevinskih radova ili premještanja namještaja dobro zaštitite štokove i vrata debljim kartonom ili spužvom.
Scroll to Top
Scroll to Top