fbpx
Filomuro - Vrata bez štoka

Filomuro vrata bez štoka – vrata sa 100 lica

Vrata bez štoka, vrata u ravnini sa zidom ili filomuro vrata postala su pravi trend u uređenju prostora. A kako i ne bi, kad vam ova vrata otvaraju bezbrojne mogućnosti uređenja…

Kada su u moderna vrata u pitanju, filomuro; vrata bez štoka ili vrata u ravnini sa zidom, kako ih sve nazivamo – trend je koji je osvojio srca dizajnera interijera, a koji će zbog svojih superiornih estetskih i tehničkih karakteristika zasigurno postati klasika.

Filo muro, doslovno znači u ravnini sa zidom. Kod nas ih nazivaju “vrata bez štoka”, “vrata u ravnini sa zidom”, “vrata bez okvira” ili “filomuro”. Kao što je rečeno, postavljaju u ravnini sa zidom, čime se postiže linearnost prostora, koja odiše elegancijom, jednostavnošću, pristupačnošću i minimalizmom.

Vrata u ravnini sa zidom zapravo su prava poslastica kada je riječ o uređenju interijera jer njihova bipolarna osobina nudi nebrojene mogućnosti– od toga da budu potpuno neprimjetna, kao dio zida, ukrasa ili namještaja do toga da budu potpuno istaknuta i dominiraju prostorom. Upravo zbog ove osobine postala su pravi hit i možete ih (ne)primijetiti u svim časopisima, portalima i prezentacijama vezanim za dizajn interijera.

Filomuro vrata mogu ispuniti različite dizajnerske zahtjeve: očuvanje minimalističke estetike prostora, prikrivanje prolaza u pomoćne prostorije, poput spremišta ili garderobe, odnosno prostorija posebne namjene, primjerice kućni ured, izrada posebnih ukrasa na zidnim površinama i uključivanje vrata u ukrasni dizajn.

Vrata u ravnini zida prilagođavaju se prostoru nebrojenim varijantama završne obrade: drvena, laminatna, staklena – raznih boja i dezena, kao i u opciji zrcala, farbana u RAL boju ili spremna za nanošenje bilo koje soboslikarske tehnike ili zidne obloge.

Minimalizam za maksimalni efekt

Vrata bez štoka u ravnini zida – filomuro vrata jednako se dobro uklapaju i u male i u velike prostore. U malim prostorima, njihovom ugradnjom se izbjegava klaustrofobični efekt, pogotovo kada se svojom završnom obradom uklope u zidnu površinu ili namještaj.

Izvanredno su rješenje u situacijama kada nedostaje predsoblje te se iz jedne prostorije treba ulaziti u drugu, jer se njihovim postavljanjem prividno kreira cjelina i integritet prostora.

U velikim prostorima naglašavaju linearnost prostora, koja je zadnje vrijeme postala najpoželjniji trend u uređenju interijera, i otvaraju nebrojene mogućnosti kada je opremanje u pitanju jer nema vidljivih prijelaza.

Superiorne tehničke karakteristike i detalji

Vrata bez štoka mogu imati nekoliko tipova otvaranja: klasično na guranje i povlačenje s različitim stupnjevima otvaranja, pivot i klizna. Dolaze u raznim veličinama od 1000 do 3000 mm, u izvedbama s jednim ili dva vratna krila, kao i formatima, uključujući i kosa vrata za prostore u potkrovljima.

Štok/dovratnik je zamijenjen skrivenom jezgrom od patentiranog ekstrudiranog aluminija velike krutosti, koja garantira dugotrajnu stabilnost. Jezgra dolazi u dvije završne obrade – bijela i aluminij, i može biti istaknuta ili bojana u nijansu zida.

Kao jezgra za okvir vrata (osim staklenih, naravno) najčešće se koristi jelovina i regije Val di Fiemme, visoko otporna na utjecaj vlage, čak i u slučajevima poplave. Dodatno ojačanje nudi navojna šipka, koja se ugrađuje u vrata iznad 2400 mm, dok u nižim vratima dolazi kao opcija, a koja štiti vrata od krivljenja i garantira dug životni vijek. Skrivene podesive pante/šarke velikog nosivog kapaciteta (do 50 kg) ili u slučaju kliznog otvaranja – skrivene vodilice, garantiraju funkcionalnost i stabilnost desetljećima.

Kao opcija nude se razne vrste kvaka i brava: magnetna brava, otvaranje bez upotrebe ruku, istaknuta ili skrivena kvaka. Ovu liniju vrata prate i detalji poput kolekcije lajsni kreirane sa završnim obradama istim kao unutarnji elementi, što vam omogućuje harmonično i linearnije kreiranje interijera.

Scroll to Top
Scroll to Top