fbpx
Staklena vrata

Staklena vrata – trend koji svi žele

Staklena vrata potisnula su prvobitnu ulogu praktične funkcionalnosti i u modernom uređenju igraju na kartu visoke estetike i arhitekture

Staklena vrata došla su krajem 16. stoljeća iz rimske kulture, a proslavili su ih tijekom 17. stoljeća Francuzi, koji su ih kao „ratni plijen“ donijeli sa sobom te njima ukrasili svoje renesansne vile, dajući im tako puno svjetla i zraka.

Godinama su ukrašavala poslovne, ugostiteljske i prostore javne namjene, a danas su staklena vrata i staklene pregrade trend koji svi žele u svom domu, ne primarno zbog funkcionalnosti, koliko zbog estetike, jer imaju toliku snagu da oplemene i unesu svježinu u svaki prostor.

I bi svjetlo

Uistinu, staklo ima to svojstvo da propuštanjem svjetla u manjoj ili većoj dozi naglasi svaki prostor. Svjetlo ima tu moć da dematerijalizira površinu i bude prisutnije od samog materijala, ono mijenja prostor, transformira njegov kontekst, čineći ga manje ili više atraktivnim, prividno većim ili manjim. Tako pravilnom primjenom u interijeru, staklena vrata i staklene pregrade mogu vizualno povećati, osvijetliti, istaknuti prednosti, zaobići mane, pregraditi i po potrebi otvoriti prostor.

Staklo u službi uređenja interijera istodobno postavlja i briše granicu između odvojenih prostora, kreirajući tako konstrukcije lišene masivnosti. Staklena vrata, ovisno o njihovoj izvedbi, mogu se uklopiti doslovno u bilo koji stil uređenja, a danas u moderno uređenim interijerima ona postaju gotovo obavezan detalj. Susrećemo ih svuda, od ulaznih vrata – čak i u varijanti protuprovalnih vrata, preko hodnika, sobnih vrata, blagovaonica, pa do kupatila i garderoba.

Staklena vrata po mjeri

Kombinacijom okvira, stakla i načina otvaranja, staklena vrata po mjeri iz naše ponude mogu biti potpuno personalizirana i u potpunosti prilagođena bilo kojem stilu uređenja i prostoru bilo koje namjene, bez obzira radi li se o stambenom ili poslovnom prostoru.

Koliko će takva vrata imati okvira, a koliko staklene površine, ovisi o vašim potrebama i stilu uređenja. Dostupno je sve, od vrata koja nemaju niti okvira niti dovratnika, takozvana filomuro vrata, do više ili manje naglašenog okvira. Okviri vrata nude se u izvedbi od metala, drva ili laminata, u širokoj paleti završnih obrada.

U filomuro izvedbi bez okvira i bez dovratnika, kada se koristi reflektivna staklena površina s efektom ogledala ili u varijanti umjetničke obrade stakla, kada staklo izgleda poput slike, ona postaju potpuno neprimjetna u prostoru. Nevidljiva vrata danas su jako popularna, a dobrodošlo su rješenje u malim prostorima.

Staklene površine dolaze u nebrojenim varijantama: potpuno transparentne, zamućene, reflektivne, s teksturom, višeslojne s mrežom, u boji, pjeskarene u različitim motivima, u sjajnoj ili mat boji ili, pak u umjetničkoj obradi. Ako vas brine krhkost ovog materijala, reći ćemo vam samo da je današnja obrada stakla išla toliko daleko da neka ne možete razbiti niti čekićem, a čak i u slučaju razbijanja nova tehnologija osigurava da se ne raspu u tisuću komada i tako ugroze vaš život.

Klizna staklena vrata

Od sistema otvaranja dostupni su: klasično otvaranje na povlačenje i guranje s raznim stupnjevima otvaranja – od 90° do 180°, sklopiva, pivot ili klizna. Klizna staklena vrata ipak su danas najtraženija na tržištu, a nije ni čudo kad se savršeno uklapaju u principe trenutnih arhitektonskih trendova.

U varijanti kliznog otvaranja, ovisno o veličini zidnog otvora, koji se može kretati od 600 do 4700 mm širine i do 3000 mm visine, mogu biti jednostruka, dvostruka, teleskopska, s vanjskim nosačima ili ugrađena u kazetu za klizna vrata. Vodilice i okovi koji se koriste za klizna staklena vrata, tehnološki su toliko dobro izvedena da garantiraju lakoću uporabe i izdržljivost i nakon više desetljeća upotrebe.

Surađujemo s vrhunskim talijanskim proizvođačima staklenih vrata, tako da ćete u našoj ponudi zasigurno pronaći vrata po vašoj mjeri. Što se tiče dizajna, materijala, načina otvaranja i veličine vrata, u mogućnosti smo ispuniti gotovo sve zahtjeve. A ako zapnete, možemo vam pomoći stručnim savjetom.

Scroll to Top
Scroll to Top