fbpx
vrata po mjeri

Vrata po mjeri – 3 situacije u kojima ne možete bez njih

Kada standardne dimenzije unutarnjih vrata ne odgovaraju dimenzijama zidarskih otvora, ne preostaje vam drugo nego ugraditi vrata po mjeri. No i u ovim situacijama ne trebate odustajati od vašeg stila, jer u našem salonu na izbor vam je više od 15 tisuća modela

Standardna veličina vrata namijenjena su zidnim otvorima od 70/75/80/85/90 cm širine i 205 cm visine i njihova cijena je nešto povoljnija no što imaju vrata na mjeru. No postoje i situacije kada mjere značajno odstupaju od tih dimenzija te su potrebna vrata izrađena po mjeri. No čak ni tada ne trebate brinuti, jer današnja tehnologija izrade, sistemi otvaranja i završni materijali nude rješenja za sve.

1. Zamjena postojećih vrata

Prilikom adaptacija ljudi se često odlučuju za zamjenu unutarnjih vrata, jer čak i kad su ona još funkcionalna, novi namještaj ne može toliko promijeniti prostor ako ga ne prati unutarnja stolarija. U tim situacijama, kada ne želimo povećavati opseg radova, limitirani smo postojećim otvorima te su potrebna unutarnja vrata po mjeri.

U starim gradskim stanovima stolarija je bila znatno veća nego što je bila u arhitekturi od 1960. do 1989. godine, kada se izgradila većina stambenih prostora. Radilo se, naime, uglavnom o stolariji velikih dimenzija. Proizvođači unutarnjih vrata s kojima surađujemo imaju u svojoj ponudi klasična vrata, karakteristična za stare gradske stanove i sva se izrađuju po mjeri. Stoga, ako idete u adaptaciju takvoga stana, a želite zadržati vrata klasičnog stila, u našoj ponudi zasigurno ćete pronaći to što tražite.

S druge strane, većinu tada društvenih stanova, koji su nastali u tom četrdesetogodišnjem boomu stanogradnje, obilježila je tipska stolarija čije su dimenzije bile 550-900 mm x 1880-2000 mm. Ovdje ostaje odabrati tip vrata samo za postojeće otvore. Međutim, u tim stanovima, kada je svjetlarnik iznad vrata, lako i bez većih radova možete modernizirati interijer i to na tri načina. Prvi, ugradnjom novih vrata sa svjetlarnikom. Druga je da se ugrade vrata standardne visine, a zazida svjetlarnik i treća je, ugradnjom vrata do stropa, odnosno vratima pune visine. Sve ove opcije ne zahtijevaju veće radove, a ove tipove vrata možete pronaći u našoj ponudi.

2. Vrata do stropa – vrata pune visine

Zadnjih desetak godina unutarnja vrata do stropa, odnosno vrata pune visine apsolutno dominiraju moderno uređenim interijerima. Budući da visina stropa nije svuda ista, ovo je druga situacija kod koje vam trebaju vrata po mjeri.

Unutarnja vrata do stropa daju brojne prednosti: Kao prvo, vrlo su atraktivna i jednako dobro izgledaju i u velikim i u malim prostorima, pogotovo kada su u opciji filo muro. Drugo, izrazito su praktična, jer izvanstandardne dimenzije daju veći manipulacijski prostor: olakšavaju unošenje i iznošenje velikih komada namještaja, a osobito su pogodna za osobe s invaliditetom jer ih ne sputavaju u kretanju. I kao treće, omogućavaju lako pregrađivanje, odnosno transformaciju prostora iz otvorenog u odijeljeni i suprotno.

Dimenzije vrata pune visine kreću se od 60 do 150 cm širine i do 300 cm visine. Opcije otvaranja mogu biti na guranje i potezanje, pivot ili klizna. Njihove tehničke karakteristike su besprijekorne, jer imaju dodatno ojačanje protiv krivljenja i specijalne pante i vodilice koje podnose veliko opterećenje, tako da njihova upotreba sigurna, a životni vijek traje desetljećima.

3. Vrata za tavanski prostor i prostor ispod stepenica

Racionalno iskorišten prostor cilj je svakog uređenja interijera. Stanovi u potkrovlju i stanovi s unutarnjim stepeništem mogu dobiti dodatne kvadrate ugradnjom vrata po mjeri.

Vrata nagnute ili trapezoidne geometrije pogodna su rješenje za takve situacije. Ona su pogodna za ugradnju ispod stepeništa ili u tavanskim prostorima, gdje nam oblik vrata diktiraju stepenični krak i grede. Ugrađeni dovratnik za filo muro vrata, vrata bez štoka, ili kako ih još nazivaju nevidljiva vrata, nudi iznimno estetsko i funkcionalno rješenje u ovakvim situacijama. Ograničenja u prilagođenim oblicima više nema. Dobivamo maksimalno iskorištavanje prostora.

Dobro je znati da se vrata iz naše ponude sva izrađuju po mjeri. Na vama je samo da odaberete svoj omiljeni model.

Scroll to Top
Scroll to Top