fbpx
Klizna vrata

Klizna vrata – 7 razloga za kupnju

Klizna vrata su danas jedan od najpoželjnijih elemenata uređenja prostora – jer ona mogu biti gotovo neprimjetna, ponekad i nevidljiva ili pak kliziti prostorom poput kazališne kulise.

 

Nekada su se klizna vrata ugrađivala samo u slučajevima kada nije bilo drugačijeg rješenja. No ona su danas jedan od najpoželjnijih elemenata uređenja prostora – jer ona mogu biti gotovo neprimjetna, ponekad i nevidljiva ili pak kliziti prostorom poput kazališne kulise.

Ona unose dinamiku i omogućavaju laku preobrazbu, daju veću iskoristivost i estetsku vrijednost svakom prostoru. Osim toga, tu su i druge prednosti, naime današnja klizna vrata karakteriziraju dugi vijek trajanja, jednostavna upotreba, bez zapinjanja, lako održavanje i čišćenje.

 

Više prostora

Kod klasičnog otvaranja vrata morate računati na slobodan prostor potreban za njihovo otvaranje. No odabirom kliznih vrata ne morate više brinuti o tome što ćete staviti iza vrata. Ugradnjom kliznih vrata dobivate više prostora, odnosno ostvarujete čak 8% više iskoristivosti prostora, što puno znači u stanovima manjih kvadratura.

Dodatnu prednost kod iskorištavanja prostora nude i kazetni sustavi za klizna vrata kod kojih vrata ulaze u zid, a ostavljaju vam mogućnost da na tom dijelu iskoristivog prostora ugradite prekidače, utičnice ili rasvjetno tijelo, ili da pak objesite sliku ili viseći namještaj.

 

Stil

Posljednjih desetljeća klizna vrata postala su vrlo popularan odabir upravo zbog stila. Ne odnosi se to samo za ultra moderne prostore, jer kao klizna opcija javljaju se svi mogući stilovi vrata. Ona vam otvaraju nebrojene mogućnosti kad je uređenje prostora u pitanju, jer nimalo ne utječu na raspored namještaja.

Odabirom kliznih vrata vaš dom dobiva poseban karakter i veću povezanost prostora. U arhitektonskim rješenjima za zaobljenim zidnim površinama ugradnjom zaobljenih kliznih vrata nimalo nećete narušiti fluidnost i dinamiku tog prostora. U situacijama kada su zidni otvori izrazito male širine, od 0,6 m, klizna vrata na preklop nude visoko estetsko rješenje.

 

Laka preobrazba prostora

Klizna vrata omogućavaju laku preobrazbu prostora iz zatvorenog u otvoreni. Posebnu dramatičnost prilikom te preobrazbe možete ostvariti ugradnjom vrata većih dimenzija, koja nestaju u kazeti ugrađenoj u zidu. Primjerice, moguće je ugraditi klizna vrata za otvore čak do 4,7 m širine.

Ovo je velika prednost za odvajanje kuhinjskog prostora, blagovaonice i dnevnog boravka, za sve one koji ne žele povezanost tih prostorija, ali ponekad vole velika druženja. Ili ako radite od kuće i trebate privatnost, ali želite ostati povezani s ostatkom porodice. Ili pak za pregrađivanje poslovnih i ugostiteljskih prostora.

 

Bešumno otvaranje-zatvaranje

Za razliku od klasičnog otvaranja, klizna vrata ne stvaraju toliko buke prilikom upotrebe. Ne trebate brinuti hoće li se netko od ukućana probuditi svaki puta kad uđete ili napustite neku prostoriju. Ne morate niti brinuti da će vam netko zalupiti vrata pred nosom.

Kad smo već kod buke valja spomenuti da klizni sistemi nude i ugradnju akustičnog panela, čime dobivate klizna vrata visoke zvučne izolacije, koja postižu eliminaciju buke jakosti 38 dB. Vaše će tajne zasigurno ostati tajne iza ovakvih vrata.

 

Bolji pristup

Lakoća upotrebe prilikom otvaranja i zatvaranja, kao i obično širi zidni otvori garantiraju bolji pristup. Ovo je velika prednost osobito u visokofrekventnih prostorima ili kuhinjama, ali i za osobe s invaliditetom – koje imaju više mjesta za prolaz te brži pristup bez prepreka.

S druge strane klizni sustavi omogućuju lako rukovanje, otvaranje na senzor, magnetne brave, koje još dodatno olakšavaju pristup drugoj prostoriji.

 

Više svjetla

Ne samo što optički proširuju prostor, klizna vrata omogućavaju vam bolji protok prirodnog svjetla. Ne mislimo tu samo na staklena klizna vrata, koja su zadnjih desetljeća pravi hit, već na onaj prostor koji iza vrata s klasičnim otvaranjem uvijek ostane u sjeni. Pogotovo kod onih prostorija gdje su gotovo uvijek otvorena vrata, najčešće je to dnevni boravak ili kuhinja.

 

Veliki izbor

U našoj ponudi pronaći ćete veliki izbor kliznih vrata prilagođenih svim tipovima domova i uređenja – od potpuno modernih, preko dizajnerskih i staklenih, pa do klasičnih vrata. Ovisno o tome što prostor dopušta, dimenzije mogu ići od 0,6 do 4,7 metara.

Različiti sistemi vodilica: vanjske, vidljive ili nevidljive ili pak kazetni sustavi, izbor je danas veći no ikada. Sva sobna vrata koja možete pronaći u našoj ponudi (a više ih je od 15.000) mogu se ugraditi kao klizna vrata. Na vam je samo da odaberete stil, boju i sistem vodilica.

Scroll to Top
Scroll to Top