fbpx
Klizna vrata

Klizna vrata – 7 razloga za kupnju

Klizna vrata su danas jedan od najpoželjnijih elemenata uređenja prostora – jer ona mogu biti gotovo neprimjetna, ponekad i nevidljiva ili pak kliziti prostorom poput kazališne kulise.

Klizna vrata su danas jedan od najpoželjnijih elemenata uređenja prostora, bilo stambenog ili poslovnog. U Inter casa salonima u Rijeci i Zagrebu pronaći ćete izrazito bogatu ponudu vratnih panela, vodilica i kazeta za klizna vrata, koja zadovoljavaju najrazličitija stilska rješenja. Ova vrata, osim što su izrazito praktična i stvaraju veliku uštedu prostora, stilski se mogu prilagoditi baš svakom uređenju – jer ona mogu biti gotovo neprimjetna; jednostavna klizna vrata, ponekad i nevidljiva; obojena u boju zida ili usklađena sa zidnim panelom, klasična ili pak izrazito velikih dimenzija; koja klize prostorom poput kazališne kulise ili se pretvaraju pokretni zid.

Ona unose dinamiku i omogućavaju laku preobrazbu, daju veću iskoristivost i estetsku vrijednost svakom prostoru. Osim toga, tu su i druge prednosti, naime današnja sobna klizna vrata karakteriziraju dugi vijek trajanja, jednostavna upotreba, bez zapinjanja, lako održavanje i čišćenje.

Klizna vrata za više prostora

Kad se odlučite za sobna vrata s klasičnim otvaranjem na povlačenje ili guranje, obavezno morate računati na slobodan prostor koji potreban za njihovo otvaranje. Taj prostor stvara ograničenja u opremanju i pozicioniranju električnih tijela, često je potpuno neiskorišten, a u situaciji kada nešto smjestimo iza tih vrata, upotreba tog predmeta nije baš najpraktičnija. No odabirom kliznih vrata ne morate više brinuti o tome što će moći stati iza vrata. Ugradnjom sobnih kliznih vrata dobivate više prostora, odnosno ostvarujete čak 8% više iskoristivosti prostora, što puno znači u stanovima manjih kvadratura.

Dodatnu prednost kod iskorištavanja prostora možete ostvariti posebnim Eclisse kazetnim sustavima, koji vam nude kazete za klizna vrata s potpunom iskoristivošću tog prostora zida koji skriva vrata, dajući vam mogućnost da na tom dijelu iskoristivog prostora ugradite prekidače, utičnice ili rasvjetno tijelo, ili montirate viseći namještaj, pomagalo za osobe s poteškoćama u kretanju ili da pak objesite sliku.

klizna vrata po mjeri
Sva vrata iz ponude Inter casa mogu biti klizna – Pivato, model 285, u kolekciji Leggera, kao filomuro vrata, i kolekciji Scorrevoli Special Alchemy, kao klizna vrata.

Svi mogući stilovi

Posljednjih desetljeća klizna vrata postala su vrlo popularan odabir upravo zbog stila. Ne odnosi se to samo za ultra moderne prostore, jer kao klizna opcija javljaju se svi mogući stilovi vrata. Gotovo sva vratna krila koja vam nudi Inter casa mogu biti ugrađena u Eclisse kazetne sustave, a nudimo i uistinu bogat izbor ostalih kliznih sustava. Kada je uređenje prostora u pitanju, granica nema, niti što se tiče stila, niti što se tiče rasporeda namještaja. Ukratko, ova vrata su vam otvorena za nebrojene mogućnosti.

Odabirom kliznih vrata vaš dom ne dobiva samo poseban karakter i veću povezanost prostora. U arhitektonskim rješenjima Eclisse ne poznaje ograničenja i nudi visoko estetska stilska rješenja u situacijama kada su, primjerice, zaobljene zidne površine, gdje ugradnjom zaobljenih kliznih vrata nimalo nećete narušiti fluidnost i dinamiku tog prostora, a niti stil. U situacijama kada su zidni otvori izrazito male širine, od 0,6 m, klizna vrata na preklop nude visoko estetsko rješenje, daleko elegantnije i ljepše nego harmonika vrata.

Laka preobrazba prostora

Klizna vrata omogućavaju laku preobrazbu prostora iz zatvorenog u otvoreni. Posebnu dramatičnost prilikom te preobrazbe možete ostvariti ugradnjom vrata većih dimenzija, koja nestaju u kazeti ugrađenoj u zidu. Primjerice, moguće je ugraditi klizna vrata za otvore čak do 4,7 m širine i 2,6 m visine.

Ovo je velika prednost za odvajanje kuhinjskog prostora, blagovaonice i dnevnog boravka, za sve one koji ne žele povezanost tih prostorija, ali ponekad vole velika druženja. Ili ako radite od kuće i trebate privatnost, ali želite ostati povezani s ostatkom obitelji. Ili pak za pregrađivanje poslovnih prostora, kod kojih se manji uredi lako povežu u konferencijsku dvoranu ili kod ugostiteljskih prostora kad, primjerice, želite odvojiti dio restorana za privatnu zabavu.

No ne moraju sva vrata nestati u zidu, laku preobrazbu prostora nude i klizna vrata velikih dimenzija s nevidljivim vodilicama, tzv. pokretni zidovi, koji sežu do 3 m visine. Želite li klizna vrata velikih dimenzija, pokretni zid, u našoj ponudi pronaći ćete bogat izbor baš takvih kliznih vrata talijanskog proizvođača Pivato, koji nudi iznimno estetski zanimljiva, tehnički odlična i trajna rješenja vodilica i vratnih panela.

Kad smo već kod pokretnih zidova, svakako pogledajte i našu ponudu ADL design kliznih vrata, koje nose superiorne estetske i tehničke karakteristike. ADL design svjetski je priznat i višestruko nagrađivan proizvođač, za kojeg vjerujemo da vas svojom ponudom može zadiviti i inspirirati.

klizna vrata - pokretni zid
Pravi pokretni zid, zar ne? Klizna vrata koja drastično mijenjaju prostor i izazivaju wow efekt – ADL design, kolekcija Tesa.

Bešumno otvaranje-zatvaranje

Za razliku od klasičnog otvaranja, klizna vrata ne stvaraju buku prilikom upotrebe, ona bešumno klize sistemima opremljenim zračnim kočnicama. Ne trebate brinuti hoće li se netko od ukućana probuditi svaki puta kad uđete ili napustite neku prostoriju. Ne morate niti brinuti da će vam netko zalupiti vrata pred nosom.

Kad smo već kod buke, valja spomenuti da klizni sistemi nude i ugradnju akustičnog panela, čime dobivate klizna vrata visoke zvučne izolacije, koja postižu eliminaciju buke jačine 38 dB. Vaše će tajne zasigurno ostati tajne iza ovakvih vrata, vaša će djeca nesmetano učiti ili se igrati ili spavati.

klizna vrata s akustičnim panelom
Majčinstvo je samo po sebi teško, olakšajte si život ugradnjom kliznih vrata s akustičnim panelom koji uspješno rješava buku do 38 dB – Eclisse, kolekcija Unica.

Bolji pristup

Lakoća upotrebe prilikom otvaranja i zatvaranja, kao i obično širi zidni otvori garantiraju bolji pristup i maksimalnu iskoristivost otvora prolaza. Ovo je velika prednost osobito kod visokofrekventnih prostora ili kuhinjama, ali i za osobe s invaliditetom – koje imaju više mjesta za prolaz te bolji pristup bez prepreka.

S druge strane klizni sustavi omogućuju vam lako rukovanje, automatsko otvaranje na senzor, magnetne brave, koje još dodatno olakšavaju pristup drugoj prostoriji, a svoju primjenu naći će i u poslovnim i u stambenim objektima.

Više svjetla

Ne samo što optički proširuju prostor, klizna vrata omogućavaju vam bolji protok prirodnog svjetla, samim time i uštedu u potrošnji električne energije. Ne odnosi se to samo na staklena klizna vrata, koja su zadnjih desetljeća pravi hit upravo zbog ovih karakteristika, već ovom prilikom mislimo na onaj prostor koji iza vrata s klasičnim otvaranjem uvijek ostane u sjeni. Pogotovo kod onih prostorija gdje su gotovo uvijek otvorena sobna vrata, najčešće je to dnevni boravak ili kuhinja. A u tom mračnom kutku vaše prostorije, mogla bi ponosno stajati neka biljka ili slika, lampa, skulptura, ormarić, vjerujemo da sigurno već znate što odgovara vašem sjenovitom kutku.

Veliki izbor kliznih vrata

U ponudi naših Inter casa salona u Rijeci i Zagrebu, pronaći ćete veliki izbor kliznih vrata prilagođenih svim tipovima prostora i svim stilovima uređenja – od potpuno modernih, preko dizajnerskih i staklenih, pa do klasičnih vrata. Ovisno o tome što vaš prostor dopušta i treba, dimenzije mogu ići od 0,6 do 4,7 metara. Inter casa za sva sobna vrata, pa tako i klizna, nudi izradu po mjeri i stručnu ugradnju. Vi se ne trebate zamarati ničim, osim odabirom vama najljepših i najboljih vrata.

Birajte između različitih sistema vodilica: vanjske vodilice s maskom, vidljive ili nevidljivestropne, barn door, ili pak kazetni sustavi, danas imate u ponudi veći izbor no ikada. Gotovo sva sobna vrata koja možete pronaći u našoj ponudi (a trenutačno ih je više od 40 tisuća) mogu se ugraditi kao klizna vrata. Na vama je samo da odaberete stil, boju i sistem vodilica. Stoga posjetite naš salon sobnih i protuprovalnih vrata svakog radnog dana od 9:00 do 17:00 sati ili subotom od 9:00 do 13:00 sati – u Rijeci, na adresi Viktora Cara Emina 8c ili u Zagrebu, na adresi Selska cesta 46, uživajte u bogatoj ponudi i slobodno pitajte naš stručan tim za savjet.

Scroll to Top
Scroll to Top