fbpx
Staklene stijene

Staklene stijene – pregrade koje spajaju

Bilo da se radi o stambenom ili poslovnom prostoru staklene stijene nude nam najlakši način pregrađivanja prostora, visoku estetsku vrijednost i prostor okupan svjetlom

 

Pojavom moderne arhitekture staklene stijene za poslovne prostore i objekte komercijalne namjene, poput hotela, restorana, trgovina postale su omiljeno rješenje mnogih arhitekata i dizajnera interijera upravo zbog svojih estetskih i funkcionalnih rješenja. Osvajali su nas stakleni uredi i prozračni stakleni lobiji hotela i restorana, a malo po malo one su se preselile iz komercijalnih u stambene prostore i danas je gotovo nemoguće pronaći projekt bez njih.

Fiksne staklene stijene

Fiksne staklene stijene idealni su za pregrađivanje prostora, jer u usporedbi s bilo kojom vrstom zida ili pregrade oduzimaju najmanje prostora. Zahvaljujući svojoj modularnoj strukturi lako oblikuju prostor po potrebi – linearno i pravokutno; ovisno zatvaramo li jednu ili više ploha prostorije.

Fiksne staklene stijene dolaze s vratima s nekoliko tipova otvaranja: zaokretna – na potezanje ili guranje, klizna i pivot. Fiksna staklena stijena s kliznim vratima jedan je od najtraženijih proizvoda iz naše ponude.

Fiksna staklena stijena
Fiksne staklene stijene dolaze s vratima u nekoliko tipova otvaranja: zaokretna – na potezanje ili guranje, klizna i pivot

Klizne staklene stijene

Klizni sistemi za staklena vrata omogućavaju nam potpuno preklapanje vrata radi povećanja kapaciteta otvaranja i kreiranje minimalističkog stila. Dio koji se otvara može ostati vidljiv – mogućnost otvaranja većeg dijela površine – ili biti potpuno skriven u zidu, što nam daje mogućnost otvaranja cijele površine.

Klizne staklene stijene su idealan način pregrađivanja open space prostora za koje po potrebi želimo da budu odvojeni. Primjerice, kuhinja od dnevnog dijela, soba od garderobe, prostori bazena i wellnessa ili za uredske prostore u kojima se manji uredi lako transformiraju u konferencijsku salu.

klizne staklene stijene
Idealan način pregrađivanja za open space prostore za koje po potrebi želimo da budu odvojeni.

Staklene stijene s pivot vratima

Pivot vrata imaju sustav zaokretnog otvaranja u kojem os oko koje se otvaraju vrata može biti smještena centralno ili u stranu. Pivot sustav omogućuje otvaranje u oba smjera, blokadu vrata od 90 stupnjeva te automatsko zaustavljanje pri zatvaranju.

U programu staklenih stijena pivot vrata mogu biti dio fiksnih staklenih stijena, ali se zbog svoje iznimno velike površine često koriste samostalno između zidanih površina, jer izgledom na prvi pogled teško je razlikovati da li se radi o fiksnoj staklenoj stijeni ili o vratima.

Pivot staklena vrata imaju okretnu šarku integriranu u okvir, koja omogućuje samostalno i nježno otvaranje čak i vrata vrlo velikih dimenzija – do maksimalno 7 m2.

Pivot steklena vrata
U programu staklenih stijena pivot vrata mogu biti dio fiksnih staklenih stijena, ali se zbog svoje iznimno velike površine – do 7 m2 – često koriste samostalno između zidanih površina.

Tehničke karakteristike

Kad su velike staklene stijene u pitanju, ljude najviše zabrinjava kvaliteta i izdržljivost takvih projekata te toplinska i zvučna izolacija. No brige nema, visoko tehnološki materijali koji se upotrebljavaju za izradu staklenih stijena danas su dosegli izniman nivo kvalitete koji osigurava maksimalnu snagu i dugotrajnost proizvoda, visoke izolacijske sposobnosti, mogućnost podešavanja razine osvjetljenja u prostoriji, sigurnost i pouzdanost pri upotrebi.

Što se tiče zvuka, ekstrudirani aluminijski profili savršeno stopljeni sa staklom izoliraju zvukove i mirise. Inovativne tehnologije proizvodnje poništavaju buku jačine 36-45 dB, ovisno o proizvodu.

Okviri i stakla

Svaki pojedini detalj konstrukcije – okviri, šarke, brave, lijevani odstojnici pažljivo su dizajnirani kako bi se osigurala visoka estetika i sigurnost proizvoda. Tako se primjerice vršni zaokretni moment šarki vrata ne smanjuje tijekom vremena, a vodilice su potpuno bešumne…

Za velike staklene stijene upotrebljava se kaljeno i/ili laminirano staklo. Završni izgled stakla ide od potpuno transparentnog, preko teksturiranog, pa sve do obojenog, s raznim izvedbama kao što su primjerice višeslojno staklo s tkaninama ili mrežom, nudeći nam brojne kreativne mogućnosti.

Okviri su minimalistički, ali snažni jer se izrađuju od visokokvalitetnog aluminija, koji nam dolazi u raznim bojama ili, pak, obložen drvetom. U kombinaciji s ostalim elementima, staklom, kvakama i bravama nude nam se brojne mogućnosti stvaranja osobnog stila.

ADL staklene stijene i vrata

U našoj ponudi pronaći ćete staklene stijene i vrata ADL design talijanskog proizvođača Adielle, koja svojim dizajnom i kvalitetom spadaju u sami vrh ponude ovog programa.

Staklene stijene unose visoku estetsku vrijednosti te daju svjetlinu i moderan izgled svakom prostoru. No riječ je ujedno i o najlakšem načinu pregrađivanja prostora, koji nam minimalno oduzima kvadraturu i nosi visoku funkcionalnost u smislu brze preobrazbe prostora. Upravo zbog ovih odlika postale su trend zbog kojih su zavoljele mase, te možemo reći da je svakako must have u današnjem uređenju unutarnjih prostora.

Scroll to Top
Scroll to Top