fbpx
Moderna vrata

Moderna vrata – 5 najtraženijih stilova

Moderna vrata neizostavan su detalj u suvremenom uređenju, koji u potpunosti podržava njegove glavne odlike – jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam

Vrata igraju ključnu ulogu u dizajnu interijera. U suvremeno uređenim interijerima naglasak je stavljen na jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam. Sve te odlike prenose se i na moderna vrata. Zahvaljujući velikom izboru završnih dekora i superiornim tehničkim karakteristikama, ona danas imaju ulogu da više povezuju prostor, nego što ga razdvajaju.

Iako ih imamo već godinama u ponudi, vrijeme za moderna vrata tek dolazi. Adaptirate li ili gradite stambeni ili poslovni prostor, razmislite o ugradnji modernih vrata, jer ona osim što savršeno pašu uz suvremeni stil uređenja, kompatibilna su i s ostalim stilovima – industrijskim, skandinavskim, eklektičnim, minimalističkim…

Vrata do stropa

Standardne dimenzije vrata su 190 do 200 cm visine i 60 do 80 cm širine. Vrata do stropa ili vrata pune visine vrata su vanstandarnih dimenzija i izrađuju se do tri metra visine.

Vizualno podižu visinu stropa, čineći prostor ugodnijim za boravak. Jednako su atraktivna i u malim i u velikim prostorima. Njihova praktična strana je maksimalno iskorištavanje volumena vratnog otvora, bilo da je riječ manipulativnom prostoru koji nam omogućuju pri unošenju stvari, u svakodnevnoj upotrebi pri prozračivanju prostorija ili u povezivanju prostorija različitih namjena.

Vrata do stropa
ADL, Style, vrata do stropa ili vrata pune visine.

Staklene stijene

Pandemijsko vrijeme izguralo je ova vrata u sami vrh potražnje. Potreba povezivanja vanjskog i unutarnjeg prostora postala je imperativom suvremene gradnje i stanovanja. Trenutačna energetska kriza i zagovaranje održivih izvora energije daju dodatan postrek.

Staklene stijene imaju brojne prednosti. Osim što vizualno povećavaju prostor, one uistinu štede svaki kvadrat doma, jer su puno tanje od bilo koje vrste zida. Kad je riječ o pregrađivanju, staklene stijene su najčišći, najbrži i najjednostavniji način pregrađivanja. Osim uštede prostora, štede i energiju, jer omogućuju nesmetan prodor vanjskog svjetla, dok suvremena obrada stakla i okvira daju izvrsnu toplinsku i zvučnu izolaciju.

Staklene stijene
ADL, Mies, staklena stijena (lijevo) / ADL, Levante, staklena stijena s aluminijskim lamelama (desno).

Klizna vrata i klizne staklene stijene

Klizna vrata i klizne staklene stijene kreiraju fluidne linearne prostore. Omogućavaju nesmetan prolaz svjetla, laku preobrazbu prostora i maksimalno iskorištavanje prostora.

Bilo da se otvaraju u zid ili preklop, klizni sistemi povećavaju funkcionalnost i iskoristivost prostora za 8 posto. Koliko je to bitna činjenica, shvatimo tek kad tih 8 posto pomnožimo s prodajnom cijenom i kad nam zasmetaju vrata pri opremanju stana, jer baš nemamo mjesta za omiljeni ormarić, vrata zapinju od kauč i sl.

Klizna vrata i klizne staklene stijene pronalaze svoju primjenu ne samo u povezivanju prostora, već i stvaranju mjesta za odlaganje stvari. Osim maksimalnog iskorištavanja prostora, dobiva se prostor rasterećen suvišnog namještaja.

Klizna staklena stijena
ADL, Piana, klizna staklena stijena.

Nevidljiva vrata

Nevidljiva vrata stapaju se u potpunosti s okolnim zidom i njegovim dekorom ili oblogom. Datiraju još od srednjeg vijeka kada su imala ulogu skrivanja tajnih tunela i prostorija sa svrhom zaštite života i vrijednosti. Danas je njihova uloga prvenstveno estetske namjere i služe za stvaranje elegantnih, linearnih prostora čija autonomija i stil nisu narušeni postojanjem otvora u zidu.

Nevidljiva vrata svoju ulogu pronalaze u prostorima različitih veličina i namjena, a najveća prednost im je što vizualno ne opterećuju prostor, čineći lakšim za uređenje, a i sam boravak u takvom prostoru značajno ugodnijim.

Nevidljiva vrata
Pivato, Innova, Leggera, vrata obložena tapetama (lijevo) / ADL, Mimetica, vrata s oblogom u dekoru okolnog zida (desno).

Pivot vrata

Pivot vrata zbog odsutnosti suvišnih detalja i mogućnosti izvedbe u iznimno velikim dimenzijama – čak do 7 m2, ostavljaju dojam pokretnih zidova. Visoka estetska vrijednost i laka manipulacija razlozi su što su pivot vrata izrazito tražena u suvremenom uređenju.

Mogu biti potpuno mimikrična s prostorom ili se na određen način uklopiti u zid, tako da se na prvi pogled niti ne vidi da se radi o vratima – u izvedbi stakla, čine se kao fiksna staklena stijena, dok u izvedbi od drva kao zid s oblogom, a mogu biti i prilagođena okolnom zidu, odnosno njegovoj oblozi.

Pivot vrata
Pivato, Orbita, model 441, pivot drvena vrata (lijevo) / ADL, Mitica, pivot staklena vrata (desno).

Kako odabrati moderna vrata?

U našu tražilicu upišite tip vrata koja vas zanimaju i dobit ćete izbor modela s tom karakteristikom. Ako vam treba stručan savjet ili imate točno zacrtan tip vrata, ali ih ne možete pronaći u našoj ponudi, obratite se našem timu prodajnih stručnjaka, koji će vam rado pomoći svojim savjetom. Naša ponuda obuhvaća više od 15.000 vrata renomiranih talijanskih proizvođača vrata. Budući da je nemoguće prestaviti sva vrata, svih dobavljača koje imamo u ponudi, možete posjetiti službene stranice naših proizvođača. Uživajte u ponudi.

Scroll to Top
Scroll to Top