fbpx
protuprovalna vrata - 7 savjeta za kupnju

Protuprovalna vrata – 7 savjeta za pravilan odabir

Donosimo vam 7 savjeta koji će vam olakšati odabir protuprovalnih vrata i pomoći vam da svoj dom učinite sigurnim

Po statistikama policijskih uprava u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata. Stoga je manje-više danas svima jasno da su protuprovalna vrata imperativ sigurnog doma, koji štiti vaše najmilije i najvrjednije od neovlaštenog upada, razbojstva, provale, požara…
Osim što biste trebali obavezno zaključavati vrata, dodatno se preporučuje ugradnja špijunke, pogotovo starijim i nemoćnim osobama, jer vam ona omogućuje da pogledate tko je na vratima prije nego što ih otvorite.

Uz to imajte na umu da je preglednost prostora ispred vrata ključna, pa je tako i preporuka zaštitarskih kuća i policije uklanjanje grmlja i visokih biljki u blizini ulaznih vrata, a sve kako bi se smanjila šansa da se provalnik sakrije od vašeg pogleda.

Više o tome kako zaštititi sebe i svoju imovinu možete doznati u MUP-ovom Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta, koji su organizirani po gradovima i županijama ili na https://mup.gov.hr/savjeti-281567/281567, a mi ćemo vam odgovoriti na pitanje “Kako odabrati protuprovalna vrata?”.

1. Kupujte samo s certifikatom kvalitete

Odlučite se za protuprovalna vrata koja imaju certifikat sustava kvalitete koji je važeći za Europsku uniju. Naime, na tržištu ima dosta protuprovalnih vrata koja imaju niže građevinske standarde od onih koji vrijede na nivou EU. Vrata iz naše ponude, Master door imaju certifikat sustava kvalitete 9001:2008, koji je potvrđen od kvalificirani talijanskih i inozemnih laboratorija i koji zadovoljavaju najviše građevinske standarde.

2. Definirajte vaše sigurnosne potrebe

Prije odabira protuprovalnih vrata razmislite o svim sigurnosnim potrebama koje vaša vrata trebaju ispuniti. Protuprovalna vrata za razliku od običnih ulaznih vrata imaju dodatna ojačanja i sigurnosne brave, specijalne panele koji, osim razbijanju – provaljivanju, odolijevaju i vatri, napadu iz vatrenog oružja, nude izolaciju od buke, termoizolaciju i zaštitu od nepovoljnih vremenskih utjecaja … Što ih dugoročno gledano čini daleko isplativijom investicijom od ugradnje običnih ulaznih vrata.

3. Provjerite protuprovalni razred

Protuprovalni razredi podijeljeni su u šest kategorija:

  • Razred 1 i 2 – namijenjeni su stanovima s niskim rizikom i imovinom
  • Razred 3 – koristi se za objekte s većim rizikom i srednjom vrijednosti imovine, najčešće se kupuje za prigradske kuće, apartmane i poslovne prostore
  • Razred 4 – ugrađuje se u ville, apartmane i poslovne prostore visokog rizika i velike vrijednosti imovine
  • Razred 5 i 6 – namijenjen je objektima izrazito visokog rizika i visoke vrijednosti imovine, poput banaka, pošti, zlatarni i sl.

4. Odaberite pravu sigurnosnu bravu

Sustav zaključavanja ključ je pouzdanosti protuprovalnih vrata iz ponude Master door, gdje kupci mogu birati između različitih vrsta brava kako bi bile ispunjene sve individualne sigurnosne potrebe. Na raspolaganju vam je sedam (7) tipova sigurnosnih brava, od cilindrične, preko sekundarne, brave s duplim ključem, automatskim zaključavanjem do elektronske brave…  Sve brave prethodno su ispitane i udovoljavaju najvišim europskim standardima.

5. Montažu povjerite stručnim osobama

Zbog specifičnosti ugradnje, kod koje je potrebno ostvariti dostatnu mehaničku otpornost za protuprovalna vrata, ugradnju isključivo povjerite ovlaštenim monterima. Osim toga, kada je montaža protuprovalnih vrata napravljena od strane ovlaštenih montera, ostvarujete sva prava iz jamstva. Za naša vrata ostvarujete dvije (2) godine jamstva na vrata i montažu.

6. Prilagodite dimenzije protuprovalnih vrata

Inter casa izrađuje sva protuprovalna vrata po mjeri. Širinu i visinu protuprovalnih vrata treba izraditi po zadanom otvoru i, naravno, vašim estetskim željama. Master door vam daje vam mogućnost da svoja protuprovalna vrata u prilagodite svom vlastitom ukusu i potrebama. Naime, suvremena tehnologija u kombinaciji sa zanatskim, ručnim načinom izrade omogućuju da se vaša protuprovalna vrata moduliraju i sastave u potpunosti prema individualnoj narudžbi. Za što precizniju izradu, najbolje je da uzimanje mjera za izradu protuprovalnih vrata prepustite našem stručnom osoblju.

7. Odaberite završne panele i dodatke

Ako su vaša vrata izložena vanjskim utjecajima, odaberite završni panel koji nudi dodatnu zaštitu od udara vjetra, temperaturnih razlika, kiše, soli, buke. Odaberite dizajn koji odgovara vašem uređenju i vrsti nekretnine. Primjerice, u zgradama koje spadaju u zaštićene spomenike kulture, morat ćete ispoštovati određene arhitektonske zahtjeve. Master door nudi veliki izbor završnih panela, sastavljen od široke palete glatkih i pantografskih ploča, koji ispunjavaju sve dizajnerske zahtjeve, potpuno se prilagođavajući okolini u koju su postavljeni. Uz to nudi vam se i širok asortiman dodataka – kvaka, ručki i panoramskih špijunki, u različitim izvedbama: srebrni aluminij, polirani krom, satenski aluminij, polirani mesing. Imate li još uvijek nedoumica oko odabira protuprovalnih vrata, slobodno se konzultirajte s našim stručnim timom.

Protuprovalna vrata za kuću

Protuprovalna vrata za kuću trebaju imati završne panele koji svakako štite od udara vjetra, temperaturnih razlika, kiše i buke. Ako ste u neposrednoj blizini mora ili na nekom od naših otoka po kojima bura velikodušno raznosi sol, uzmite i zaštitu od soli, jer sol je nemilosrdna prema stvarima. Kada je u pitanju protupožarna zaštita dobro ju je imati ako do vaših protuprovalnih vrata nema drugih zidnih otvora kroz koje može prodrijeti dim i vatra, jer ako ima, protupožarna zaštita ne znači puno. Isto vrijedi općenito za protuprovalna vrata za kuću, ako niste osigurali od provale ostale dostupne zidne otvore, kroz koje netko može ući, samim protuprovalnim vratima niste osigurali maksimalnu zaštitu.

Protuprovalna vrata za stan

Protuprovalna vrata za stan ne moraju imati sve karakteristike kao ona za kuću. Naime, ona su zaštićena od vanjskih vremenskih utjecaja, stoga završni paneli ne moraju imati sve one zaštite koje smo ranije spomenuli; vjetar, temperatura, kiša, sol. No svakako je dobro, pogotovo kada na vašem katu ima više stanova, odabrati panel koji vas štiti od buke, kako biste uživali u neometanoj intimi vašeg doma. S druge strane protuprovalna vrata za stan trebala bi imati i protupožarnu zaštitu. Master door protuprovalna i protupožarna vrata EX3, koja sprječavaju prodor dima i nude protupožarni razred EI2, što znači da ste pola sata potpuno zaštićeni od prodora vatre od onog trenutka kada ona zahvati prostor ispred vaših vrata.

 

Scroll to Top
Scroll to Top