fbpx
Sobna vrata Door Arreda

Sobna vrata – 5 vrućih trendova

Prije par desetljeća bilo je važno zatvoriti otvor u zidu, no danas se od sobnih vrata traži puno više. Pogledajte kojih su to pet vrućih trendova za sobna vrata.

Danas je uistinu ogroman izbor sobnih vrata: s dovratnikom – bez dovratnika, potpuno neprimjetna – istaknuta kao umjetnička instalacija, otvaranje lijevo – desno – klizno – sredina… Ustvari, ponuda je tolika da slobodno možete zamisliti svoja vrata…

Suvremena tehnologija izrade unutarnjih vrata toliko je razvijena da je moguće ispuniti bilo kakav uvjet koji zahtijeva prostor ili kupac, bilo da se radi o visokofrekventnim, poslovnim ili turističkim objektima ili o stanu. No zadržat ćemo se na estetskoj vrijednosti i vidjeti što to najviše traže dizajneri interijera i kupci naših vrata.

Potpuna linearnost

Što se tiče trendova u uređenju interijera, a samim time i odabira vrata, ono na čemu danas inzistiraju kupci i dizajneri jest potpuna linearnost, odnosno sobna vrata poravnata sa zidom – skrivene pante, neprimjetan spoj štoka i lajsni ili, pak, vrata bez štoka i lajsni.

Kod dobivanja linearnosti, vrata se poravnavaju s vanjskim ili unutarnjim zidom, ovisno o tome traži li se linearnost van ili unutar prostorije – dakle, kako koncept prostora nalaže. Bitna je samo potpuna ravnina.

Klizna vrata

Sobna vrata imaju različite kutove otvaranja: 90°, 105°, 110°, 135°, 180°. No ponekad koncept prostora ne nudi niti stupanj te je jedino rješenje ugradnja kliznog sistema. To mogu biti klizna vrata koja nestaju u zidu ili pak klizna vrata na vodilici.

Kazete za klizna vrata jamče vam kvalitetu, bešumno otvaranje i jednostavnost ugradnje. Mogu se ugraditi u zidane površine ili gips-kartonske ploče, ne ometaju da na tom dijelu zida imate električne elemente – utičnice, prekidače ili pak viseće elemente namještaja. Što se dizajna vrata tiče, u kazetne sustave možete ugraditi bilo kakva vrata – ovisno o vašim potrebama i željama.

Klizna vrata na vodilici maksimalno pojednostavljuju stvar, no na iskoristivost zida, na onoj strani na kojoj kližu vrata, možete zaboraviti. Ne predstavlja li vam to problem, estetska vrijednost kliznih vrata na vodilici veća je nego ikad – od nevidljivih, tako da klizanje vrata izgleda kao magija, jer imate dojam da se pomiče zid, do vidljivih, koja izgledaju poput umjetničkog djela.

Sobna vrata do stropa

Bilo da je riječ o klasičnom otvaranju – na potezanje ili guranje – ili o kliznom sistemu otvaranja, sobna vrata do stropa ili vrata pune visine jednako su pogodna i za male i za velike prostore.

Sobna vrata do stropa donose iznimnu estetsku vrijednost, stvaraju slobodan i otvoren prostor, jer daju dojam veće povezanosti prostorija. Vrata iz naše ponude dostupna su u različitim dimenzijama, maksimalne visine do tri metra.

Unutarnja vrata sa skrivenim dovratnikom

Vrata sa skrivenim dovratnikom, vrata bez štoka ili filo muro vrata izrazito su moderna posljednje vrijeme. Poravnavaju se sa zidom, tvoreći jedinstvenu linearnost prostora. Skriveni dovratnik ne mora biti potpuno nevidljiv, može biti tek naglašen lajsnom, što stvara elegantan, minimalistički štih.

Vrata bez štoka mogu biti istaknuta ili jedva primjetna ako prate boju zida i ako se postavi ukopna ručka za otvaranje. Takozvana nevidljiva vrata dolaze obrađena temeljnim premazom na koji se može nanijeti bilo koja soboslikarska tehnika ili zalijepiti tapeta, odnosno zidna obloga, čime se ona u potpunosti stapaju s podlogom.

Visoka estetska vrijednost nije jedina prednost ovih vrata. Naime, vrata bez štoka su stabilnija i otpornija na krivljenje. Visoka tehnologija izrade, ugrađena ojačanja, posebne pante, osiguravaju savršeno poravnanje bez milimetra odstupanja.

Staklena vrata

Staklena vrata idealna su za prostore koja zahtijevaju više dnevnog svjetla. Ona nježno odvajaju prostor, pa im je primjena vrlo šarolika – od kupatila preko garderobe do kuhinje. Zbog svoje funkcionalnosti i atraktivnosti, podjednako su zastupljena i u stambenim i u poslovnim prostorima.

Staklena vrata danas ispunjavaju sve stilske zahtjeve i dolaze u svim mogućim veličinama i svim mogućim tipovima otvaranja, ovisno o tome što vaš prostor zahtijeva. Sobna vrata ne mijenjamo svaki dan, zato je bitno da ona, osim estetskog zahtjeva, ispunjavaju i ostale: funkcionalnost i otpornost kroz dulji vremenski period. A takva su sva vrata iz naše ponude.

Scroll to Top
Scroll to Top