fbpx
Sobna vrata Door Arreda

Sobna vrata – 5 vrućih trendova

Prije par desetljeća bilo je važno zatvoriti otvor u zidu, no danas se od sobnih vrata traži puno više. Pogledajte kojih su to pet vrućih trendova za sobna vrata.

Danas je uistinu ogroman izbor sobnih vrata: s dovratnikom – bez dovratnika, potpuno neprimjetna – istaknuta kao umjetnička instalacija, otvaranje lijevo – desno – klizno – sredina… Ustvari, ponuda je tolika da slobodno možete zamisliti svoja vrata…

Suvremena tehnologija izrade unutarnjih vrata toliko je razvijena da je moguće ispuniti bilo kakav uvjet koji zahtijeva prostor ili kupac, bilo da se radi o visokofrekventnim, poslovnim ili turističkim objektima ili o stanu. No zadržat ćemo se na estetskoj vrijednosti i vidjeti što to najviše traže dizajneri interijera i kupci naših vrata.

Sobna vrata sa štokom i potpuna linearnost

Što se tiče trendova u uređenju interijera, a samim time i odabira vrata, ono na čemu danas inzistiraju kupci i dizajneri jest potpuna linearnost, odnosno sobna vrata poravnata sa zidom – skrivene pante, neprimjetan spoj štoka i lajsni ili, pak, vrata bez štoka i lajsni.

Kod dobivanja linearnosti, vrata se poravnavaju s vanjskim ili unutarnjim zidom, ovisno o tome traži li se linearnost van ili unutar prostorije – dakle, kako koncept prostora nalaže. Bitna je samo potpuna ravnina.

Ono što na što ćete obratiti pozornost kod odabira vrata sa štokom jest vizualni efekt koji želite postići u svom prostoru. Naime, štok određuje s koje će strane vrata biti poravnata – da li s njegove prednje ili stražnje strane, odnosno hoće li poravnanje vrata biti prema vanjskom ili unutarnjem dijelu sobe.

Poravnanje vrata s vanjskim dijelom sobe daje linearniji, uredniji i moderniji izgled tog vanjskog prostora – hodnika, predsoblja, kuhinje, dnevnog boravka. S druge strane, poravnanje vrata s unutarnjim dijelom sobe dat će komplanarnost sobe, dok će u vanjskoj prostoriji vrata biti uvučena i samim time više naglašena.

sobna vrata sa štokom
Sobna vrata sa štokom s poravnanjem na vanjskoj strani zida sobe – Pivato, linija Innova, Smooth Style, kolekcija Opera 50, model 122.

Klizna vrata

Sobna vrata imaju različite kutove otvaranja: 90°, 105°, 110°, 135°, 180°. No ponekad koncept prostora ne nudi niti stupanj te je jedino rješenje ugradnja kliznog sistema. To mogu biti klizna vrata koja nestaju u zidu ili pak klizna vrata na vodilici.

Kazete za klizna vrata jamče vam kvalitetu, bešumno otvaranje i jednostavnost ugradnje. Mogu se ugraditi u zidane površine ili gips-kartonske ploče, ne ometaju da na tom dijelu zida imate električne elemente – utičnice, prekidače ili pak viseće elemente namještaja. Što se dizajna vrata tiče, u kazetne sustave možete ugraditi bilo kakva vrata – ovisno o vašim potrebama i željama.

Klizna vrata na vodilici maksimalno pojednostavljuju stvar, no na iskoristivost zida, na onoj strani na kojoj kližu vrata, možete zaboraviti. Ne predstavlja li vam to problem, estetska vrijednost kliznih vrata na vodilici veća je nego ikad – od nevidljivih, tako da klizanje vrata izgleda kao magija, jer imate dojam da se pomiče zid, do vidljivih, koja izgledaju poput umjetničkog djela.

Odabirom kliznih vrata ostvarujete veliku uštedu prostora, odnosno povećavate njegovu iskoristivost. Ova prednost osobito dolazi naročito do izražaja u stambenim prostorima manjih kvadratura. Želite li maksimalno iskoristiti svoj prostor, ovaj trend bit će najbolji izbor za vas.

klizna vrata
Klizna vrata koja nestaju u zidu – Eclisse, Luce Unico (lijevo) i klizna vrata s nevidljivom vodilicom, Pivato, linija Legno, Smooth style, kolekcija Scorrevoli Special Alchemy

Sobna vrata do stropa

Bilo da je riječ o klasičnom otvaranju – na potezanje ili guranje – ili o kliznom sistemu otvaranja, sobna vrata do stropa ili vrata pune visine jednako su pogodna i za male i za velike prostore.

Sobna vrata do stropa donose iznimnu estetsku vrijednost, stvaraju slobodan i otvoren prostor, jer daju dojam veće povezanosti prostorija. Vrata iz naše ponude dostupna su u različitim dimenzijama, maksimalne visine do tri metrai širine do metar i pol. Odlikuju ih superiorne tehničke karakteristike što se tiče otvaranja i same izrade, jer ipak su ovo XXL vrata, izvan standardnih dimenzija, koja se ne smiju kriviti i čije pante i vodilice moraju podnijeti veliko opterećenje i pružiti sigurnu upotrebu.

vrata do stropa
Sobna vrata do stropa – Pivato, linija Legno, Smooth style, kolekcija Inversa, jasen, lakirano, golublje siva.

Unutarnja vrata sa skrivenim dovratnikom

Vrata sa skrivenim dovratnikom, vrata bez štoka ili filo muro vrata izrazito su moderna posljednje vrijeme. Poravnavaju se sa zidom, tvoreći jedinstvenu linearnost prostora. Skriveni dovratnik ne mora biti potpuno nevidljiv, može biti tek naglašen lajsnom, što stvara elegantan, minimalistički štih.

Vrata bez štoka mogu biti istaknuta ili jedva primjetna ako prate boju zida i ako se postavi ukopna ručka za otvaranje. Takozvana nevidljiva vrata dolaze obrađena temeljnim premazom na koji se može nanijeti bilo koja soboslikarska tehnika ili zalijepiti tapeta, odnosno zidna obloga, čime se ona u potpunosti stapaju s podlogom.

Visoka estetska vrijednost nije jedina prednost ovih vrata. Naime, vrata bez štoka su stabilnija i otpornija na krivljenje. Visoka tehnologija izrade, ugrađena ojačanja, posebne pante, osiguravaju savršeno poravnanje bez milimetra odstupanja.

Filo muro vrata izrađuju se po mjeri s maksimalnom visinom 3 metra. Ojačavaju se navojnom šipkom, koja štiti vrata od krivljenja. Nude i brojne vrste kvaka i brava s različitim opcijama otvaranja; s istaknutom ili skrivenom kvakom, magnetnom bravom ili otvaranjem bez upotrebe ruku. Ovo su jedna izrazito moderna sobna vrata koja jednako dobro pristaju velikim i malim prostorima.

nevidljiva vrata
Filo muro vrata oblijepljena tapetama – nevidljiva vrata iz Eclisse, kolekcija Syntesis Line Battente

Staklena vrata

Staklena vrata idealna su za prostore koja zahtijevaju više dnevnog svjetla. Ona nježno odvajaju prostor, pa im je primjena vrlo šarolika – od kupatila preko garderobe do kuhinje. Zbog svoje funkcionalnosti i atraktivnosti, podjednako su zastupljena i u stambenim i u poslovnim prostorima.

Staklena vrata danas ispunjavaju sve stilske zahtjeve i dolaze u svim mogućim veličinama i svim mogućim tipovima otvaranja, ovisno o tome što vaš prostor zahtijeva. Sobna vrata ne mijenjamo svaki dan, zato je bitno da ona, osim estetskog zahtjeva, ispunjavaju i ostale: funkcionalnost i otpornost kroz dulji vremenski period. A takva su sva vrata iz naše ponude.

Top klasu staklenih vrata potražite u našoj ponudi ADL design vrata. Ovaj talijanski proizvođač višestruko je nagrađivan zbog svojih estetskih i tehničkih dostignuća, a kvaliteta njihovih proizvoda prepoznata je u cijelom svijetu.

staklena klizna vrata
Atraktivna staklena klizna vrata sa zatamnjenim staklom – ADL design, kolekcija Piana.

Gdje kupiti kvalitetna sobna vrata?

Želite li kvalitetna sobna vrata, posjetite Inter casa salone u Rijeci, V.C. Emina 8, ili u Zagrebu, Selska cesta 46. U našoj ponudi pronaći ćete više od 30.000 sobnih vrata poznatih talijanskih proizvođača. Vrhunski materijali, tehnološki napredna rješenja i talijanski dizajn razlozi su zbog kojih su sobna vrata naših dobavljača prepoznata diljem svijeta.

Scroll to Top
Scroll to Top