fbpx
Dizajn vrata

Vrata – dizajn koji nas očekuje u predstojećim godinama

Koji nas dizajn vrata očekuje u predstojećim godinama i kako odabrati vrata, a da za par godina ne požalite svoji izbor

Vrata su temeljni element dizajna prostora. Kada se dizajn vrata ne poklapa sa stilom uređenja ili vrijednošću nekretnine, tada treba ozbiljno razmisliti o njihovoj promjeni. A vrata ne mijenjamo baš često, štoviše kod nas je prosjek nekih 30-40-ak godina, dok je u razvijenim zemljama on oko 15-20-ak godina, pa pri toj odluci treba biti promišljen i gledati malo u budućnost.

Iz tog razloga ovoga puta osvrnut ćemo se na trendove u uređenju interijera koji nas očekuju u budućnosti, tamo negdje do 2050. Sigurni smo da već sada u svojoj ponudi imamo vrata koja će vam trajati do tada i koja će vam čak i za 30 godina biti žao promijeniti.

Helenistički preporod

Helenistički preporod je stil uređenja koji su mnogi dizajneri prigrlili još krajem prošle godine, no predviđa se da će se zadržati još godinama. Karakterizira ga luksuzno uređeni interijeri naglašeni umjetninama i skulpturama u stilu Stare Grčke, mramorni podovi i zidovi, luksuzni parketi, mramorna kupatila.

Vrata koja će se najbolje uklopiti u ovaj stil su klasična drvena vrata, kakva imamo u ponudi klasičnih vrata. No klasična vrata odgovaraju i mnogim drugim stilovima uređenja: skandinavski, eklektični, klasični, kolonijalni, country, neoklasični, mediteranski, gotik, romantični. Pa kad vam dosadi luksuz, i obrnuto, ovo su vrata s kojima uvijek igrate na sigurno. Dok za vaše veličanstveno kupatilo u stilu helenističkog preporoda, preporučujemo vrata ADL design Materica.

Dizajn vrata
Klasična vrata iz Pivato linije Legno (lijevo) / Vratni panel od poliranog mramora, ADL design Materica (desno)

Eco friendly

Naglasak na održivosti i ekologiji pratit će nas do kraja života. Korištenje prirodnih, recikliranih i umjetnih inovativnih materijala koji će trajati dugi niz godina. Boje su na prirodnoj bazi, uglavnom vapna, a paleta boja je prirodna. U oblaganju zidova koriste se papirnate tapete, s nula hlapljivih organskih spojeva, a često je i drvo, koje nudi termo i akustičnu izolaciju. Podovi su obloženi drvom, radi topline, ili terakotom. Dekoracije su retro, naglasak na recikliranje, a koristi se i puno biljki.

Koji dizajn vrata odabrati za ovakav stil, svakako staklena, jer ona štede i do 30% energije koja odlazi na rasvjetna tijela. Za eco friendly dizajn interijera naša je preporuka ADL design Officina. Ova vrata lako se kombiniraju i s ostalim stilovima: francuski country, moderni, industrijski, eklektični, romantični, klasični, mediteranski, minimalistički…, a da pritom ne narušite vašu ekološku svijest.

Dizajn vrata
Staklene stijene iz kolekcije Officina – ADL design

Meki minimalizam

Minimalizam je već dugo na vrhu ljestvice stilova, a njegova meka varijanta, potrajat će još godinama. Meki minimalizam zadržao je jednostavnost, čiste linije, veliku funkcionalnost, malo namještaja, ali je dao naglasak na toplu i gostoljubivu atmosferu. Čitava magija dobiva se upotrebom svijetlih zemljanih i pastelnih tonova, tek s pokojim naglaskom tamnozelene ili tirkizne boje.

Za meki minimalistički stil odabrali smo filomuro vrata jer ona nimalo ne narušavaju linearnost prostora, a mogu se kombinirati i s ostalim stilovima uređenja: moderni, hygge, eco friendly, high-tech, industrijski – ovisno o završnom dekoru koji ćete odabrati. Ako odaberete filomuro vrata spremna za ličenje ili oblaganje tapetama, odabrali ste kameleona kojeg možete prilagoditi gotovo svakom stilu.

Dizajn vrata
Filomuro vrata iz Pivato linije Legno, ukrašena bareljefnom obradom drva (lijevo) i klizna vrata iz iste linije za garderobu (desno)

High-tech

High-tech dizajn još uvijek ne uključuje scene na koje smo navikli u futurističkim filmovima, ali svakako ga obilježavaju moderni interijeri, opremljeni vrhunskom tehnologijom, pametne kuće, transformabilni namještaj, malo dekora. Kako je high-tech dizajn popraćen obiljem staklenih i metalnih elemenata,  za taj stil preporučujemo dizajn vrata kakav ćete pronaći u staklenim stijenama ADL design.

Pregrađivanje prostora staklenim stijenama, postale hit zadnjih nekoliko godina i neće nas napustiti sigurno desetljećima. Staklene stijene opremljene svim tipovima vrata i otvaranja, prilagodit će se raznim stilovima uređenja: minimalističkom, modernom, eko, mediteranskom. U slučaju da još niste spremni za high-tech, ugradnjom ovakvih pregrada i vrata stvorit ćete odličnu podlogu i prostor atraktivan za prodaju još dugi niz godina.

Dizajn vrata
Moderan prostor pregrađen staklenim stijenama Mies – ADL design

Dizajn vrata

Svaku godinu istakne se nekoliko trenova u uređenju interijera. Neki se trendovi zadrže dugo, neki kratko. Kako su temelj svakog uređenja interijera vrata, podovi i zidovi,  njih treba pažljivo promisliti i odabrati, jer oni se ne mijenjaju tako često.

U našem radu već godinama surađujemo s vrhunskim dizajnerima interijera u ostvarenju njihovih kreativnih vizija. I u 99% slučajeva uspijemo pronaći baš takva vrata kakva su oni zamislili. Na našim stranicama nemamo mjesta za predstavljanje svih kolekcija, svih proizvođača, ali ako imate dizajn vrata koji želite, a ne možete ga pronaći, slobodno nas kontaktirajte za pomoć.

 

Scroll to Top
Scroll to Top